Frågor och svar för nybörjare

Är träningen riskfri?

PNG - 100.5 kb

Det finns risker med alla former av kampkonstträning. Vad gäller vår träning så går dock de flesta träningsmomenten att göra på ett väldigt kontrollerat sätt och det är lätt att anpassa dem till utövarnas skicklighetsnivå.

Vad gäller sparring/frifäktning minimerar vi riskerna genom att använda lämplig skyddsutrustning samt genom att inte låta någon frifäkta innan han eller hon bedömts kompetent nog.

Vi börjar med sparring tidigt - men det får naturligtvis inte gå ut över utövarnas säkerhet. I början är det lätt sparring som gäller och det är instruktörens uppgift att se till att träningen hålls på en lämplig nivå. Skulle det vara så att någon utövare inte känner sig redo för sparring så är det naturligtvis helt OK att vänta och jobba med andra övningar så länge. Det brukar dock inte inträffa för när man väl provat på så brukar man dock tycka att det är så kul och känns så pass säkert att det inte är några problem!

Finns det försäkring?

Vi är försäkrade via medlemskap i "Svenska Kung Fu & Wushuförbundet" / "Svenska Budo & Kampsportsförbundet".

Mer information finns på SB&Ks hemsida samt på Folksams hemsida.

Kan vem som helst börja träna?

PNG - 85.5 kb

Ja, i princip! Det finns inga krav på tidigare erfarenhet av fäktning eller annan kampkonst, men däremot vill vi att alla deltagare är över 18 år.

Vad behöver man för utrustning som nybörjare?

Från början behöver man bara:

När man tränat ett tag kan följande vara bra att ha:

Utrustning för frifäktning / sparring

PNG - 688.9 kb
Halsskydd Ett av de allra viktigaste skydden. Kan beställas från Allstar.
Huvudskydd Som huvudskydd rekommenderar vi en fäktmask på 1600 N som kompletterats med skydd för bakhuvudet. Kan beställas från Allstar.

Som budgetalternativ kan man välja en escrimamask, men då gäller det att se till att gallret är tillräckligt tätt så att våra träsvärd inte kan komma igenom.
Suspensoar Finns t.ex. att köpa via BudoFitness mfl.
Benskydd och armskydd Billiga skydd avsedda för cykling och MC finns att köpa på Biltema.
Kroppskydd Man behöver ha någon form av vadderat fäktväst eller fäktjacka, men det finns många olika varianter att välja på. Den som visas är en "Axel Pettersson" Fencing Jacket från SPES.
Jackan finns även i en pro-version med ännu bättre skydd.

Även här kan man välja kroppsskydd för escrima som budgetalternativ.
Handskar Lacrosshandskar kombinerar bra rörlighet med riktigt bra skydd. Kan t.ex. beställas från Captain LAX.

Handskarna på bilden är Brine Lacrosse King Superlight.

Vi har även provat Maverik Fox som är billigare. De är helt OK men den ovanstående handsken är märkbart bättre.
Träsvärd Det är viktigt att svärdet har tillräcklig vikt och är korrekt balanserat. Det måste också vara byggt för att tåla de påfrestningar som vi utsätter det för i vår träning.

Det finns diverse olika tillverkare av träsvärd runt om i Europa. Pris, kvalitet och tillgänglighet varierar, så hör av dig till klubben så kan vi ge dig en rekommendation och kanske ordna en gemensam beställning.