Frågor och svar för nybörjare

Är träningen riskfri?

Under hela tiden sen vi startade klubben 2012 så har vi inte råkat ut för värre skador än blåmärken, och vi hoppas förstås att det ska fortsätta så. Man ska dock vara medveten om att det finns risker med all form av kampkonstträning. Vad gäller vår träning så går dock de flesta träningsmomenten att göra på ett väldigt kontrollerat sätt och det är lätt att anpassa dem till utövarnas skicklighetsnivå.

Vad gäller sparring/frifäktning minimerar vi riskerna genom att använda lämplig skyddsutrustning samt genom att inte låta någon frifäkta innan han eller hon bedömts kompetent nog.

Vi börjar med sparring tidigt - men det får naturligtvis inte gå ut över utövarnas säkerhet. I början är det lätt sparring som gäller och det är instruktörens uppgift att se till att träningen hålls på en lämplig nivå. Skulle det vara så att någon utövare inte känner sig redo för sparring så är det naturligtvis helt OK att vänta och jobba med andra övningar så länge. Det brukar dock inte inträffa för när man väl provat på så brukar man dock tycka att det är så kul och känns så pass säkert att det inte är några problem!

Finns det försäkring?

Vi är försäkrade via medlemskap i "Svenska Kung Fu & Wushuförbundet" / "Svenska Budo & Kampsportsförbundet".

Mer information finns på SB&Ks hemsida samt på Svedeas hemsida.

Kan vem som helst börja träna?

Ja, i princip! Det finns inga krav på tidigare erfarenhet av fäktning eller annan kampkonst. Alla deltagare måste vara minst 15 år och är man under 18 år behöver man målsmans godkännande.

Vad behöver man för utrustning som nybörjare?

Från början behöver man bara:

När man tränat ett tag kan följande vara bra att ha:

Utrustning för frifäktning / sparring

(Bilden ovan är från innan vi utvecklade våra stålsvärd och istället använde träsvärd. Det som skiljer mot dagens utrustning är förutom svärdet att vi har bättre handskar nu.)

Halsskydd Ett av de allra viktigaste skydden. Kan beställas från Allstar.
Huvudskydd Som huvudskydd rekommenderar vi en fäktmask på 1600 N som kompletterats med skydd för bakhuvudet. Kan beställas från Allstar.
Suspensoar Finns t.ex. att köpa via BudoFitness mfl.
Benskydd och armskydd Billiga skydd avsedda för cykling och MC finns att köpa på Biltema.
Kroppskydd Man behöver ha någon form av vadderat fäktväst eller fäktjacka, men det finns många olika varianter att välja på. Den som visas är en "Axel Pettersson" Fencing Jacket från SPES.
Handskar Standardhandsken vi använder är "Red Dragon".
Svärd Det är viktigt att svärdet har tillräcklig vikt och är korrekt balanserat. Det måste också vara byggt för att tåla de påfrestningar som vi utsätter det för i vår träning.

Vi har själva varit med och utvecklat de svärden som vi använder, och de går nu att beställa från Regenyei Armories.

Notera att man måste säga till att balanspunkten (PoB) ska vara ca 15 cm mätt från där greppet möter parerstången, tyvärr har de valt att frångå vår design på den punkten, så säger man inte till så blir det fel (se här för mer info).